29 Temmuz 2013 Pazartesi

ALIŞVERİŞ VE REKABET

Günümüz alışverişinde ön planda olan tek şey REKABET!!!
Türkiye'de ki satış ve rekabet dünyadaki ile aynı. Dünya üzerinde markalar birbirleri ile inanılmaz bir yarışa girmiş durumda.
Türkiye'de markalar son 7-8 senedir sezon indirimine ağustos ayında, son 3 senedir de neredeyse temmuz başında girmeye başladı. Bu markalar için çok kötü bir durum olsa da, değişen rekabet dengelerinde bu olmalıydı (aslında biz tüketicilerin çoook işine geliyor bu :) Düşünsenize, yaz sezonunun ürünlerini mart,nisan ayı civarında mağazalara yolluyorsunuz ve yazın en can alıcı günlerinde %50'ye varan, hatta geçen indirimlere gidiyorsunuz!!!

Mağazacılık sektöründe günümüzde en önemli şey müşteriyi içeri çekebilmektir. Bunu yapabilmenin ilk kuralı da ''Görsel Mağazacılık'' dan geçiyor. Görsel mağazacılık da, tıpkı bir psikolog gibi insan ruhunun derinliklerine inmeniz gerekiyor. Mağazanın vitrinindeki bir resim, bir kıyafet veya çok küçük bir aksesuar müşteriyi içeri çekebiliyor. Bu durumda, bunu yapabilmek için markayı ve müşteri kitlesini çok iyi bilmek, tanımak gerekiyor. Bu yüzden ''Görsel Sunum Sorumlusu'' ve ''Vitrin tasarımcısı'' meslekleri yükselen değer konumundadır.
Peki, bu kişiler ne yapar?
Görsel sunumcular, mağaza içerisinde adeta bir iğnenin bile yerinin doğru olmasını sağlarlar. Ürünlerin dizilimi, askıya alınması, askıdaki duruşu, reyonların markaya ve tarza göre düzenlenmesi ile ilgilenirler.
Vitrin tasarımcıları, mağazaların vitrin dizaynları ve bu dizaynlar ile müşterinin alışveriş iştahını ortaya çıkaran kişilerdir.

Bol alışverişli günler dileği ile... :)