14 Nisan 2015 Salı

KENAN, VESELY VE MUHTEŞEM FENERBAHÇE

Fenerbahçe Ülker, bu sezonki performansıyla sonuna kadar hak ederek kaldı çeyrek finale. Ancak bu seviyede basketbol oynamak, birçok oyuncunun kariyerinde yeni bir sayfa anlamına geliyordu. Bir tarafta “Road To Madrid” pankartı, bir tarafta dolu tribünler, medya ilgisi derken, gerginlik had safhaya çıktı.


Maçın ilk anları bu gerginlikle geçti Fenerbahçe Ülker için. Andrew Goudelock her zaman soktuğu şutları atamadı, çembere giderken tedirgindi ve Fenerbahçe hücumda hareketli Maccabi savunmasını aşmak için bireysel çözümlere gitmeyi tercih etti. Top özellikle Goudelock’ın elinde çok kalınca, hücum tıkandı. Bu noktada Zeljko Obradoviç erken bir mola alarak takımın kendine gelmesini sağladı. Çıkış yolu, buraları oynamayı en iyi bilen isimle, Nikos Zisis’le oldu.

Diğer pota altında maçın başında Maccabi’nin ilk hedefi Sofoklis Schortsianitis’i kullanmaktı. Oğuz Savaş sırtı dönük Sofo’yu faulle durdurdu, ardından ikili oyunda çemberi iyi savundu. Üçüncü seferde Sofo’ya top indirirken, forvetteki bir başka oyunu kullandı Maccabi. Kendi içinde ayarlamayı yaparak istediğini aldı.



Obradoviç’in sıradaki hamlesi Jan Vesely oldu. Vesely uzun kollarıyla Sofo’yu önden savunarak top almasını engelledi, sabırsızlanan Sofo’nun iki erken faul alması, Maccabi’nin o seçeneği uzun süre kullanmasına engel oldu. Vesely’nin oyuna girmesiyle birlikte Nemanja Bjelica dümeni ele aldı. Bilhassa 4-5 ikili oyunlarından iyi sonuç alan Fenerbahçe, sürekli hücum ribaundlarına girerek maç önü stratejisini çok iyi uygulamaya başladı. İlk yarıda iki ciddi sorun vardı: Fenerbahçe Ülker hücumda topu paylaşamıyor, savunmada da Jeremy Pargo’yu bire birde durduramıyordu.

Bir şekilde çıkış bulması gerekiyordu takımın, o çıkış karakter ve yürekle oldu.

Gece, Melek ve Bizim Çocuklar’da Gökhan Kırdar, “Bıçaklar çekilir yüreklerimiz hep tetikte, bu sokaklar korkulara dar.” demişti. Ne benzer bir andı bu. Playoff maçının en sert zamanında, Goudelock’ın gerginlikten maça giremediği anlarda, takımın ihtiyacını 19 yaşında bir çocuk karşıladı. Kenan Sipahi, oyuna girdiğinde öyle bir yürek koydu ki, ilk yarının 19 sayılı yıldızı Pargo’yu sildi sahadan. Evet, Fenerbahçe Ülker’i oyunda tutan Bjelica-Vesely ikilisiydi ancak maçın kırılma anı ikisinin de kenarda oturduğu zaman, diğerlerinin verdiği katkıydı. Kenan hücumda atması gerektiği anda da korkmadı, bir üçlük, bir turnikeyle karakter koydu ve Maccabi’nin işleyen tek yönünü de durdurdu.

Bu kadar savaşçı, vazgeçmeyen bir kadroya Obradoviç dokunuşu da eklenince işler değişti. Pargo’nun durduğu anlarda Maccabi’nin en büyük alternatifi Brian Randle olabilirdi. Fakat iki faullü olduğu anda Obradoviç, bir hücumda Emir Preldziç tam ikili oyun için Vesely’yi çağırmışken kenardan seslendi ve seti bozdu. Bjelica’nın Randle üzerinden bire bir sırtı dönük oynamasını istedi. Bjelica işini yaptı, Randle üçüncü faulünü alıp oyundan çıktı. Devin Smith’in dört numarada oynadığı birçok yerde Preldziç’i o pozisyona çeken Obradoviç, istediği her şeyi nakış gibi işledi bu maçta.




Gerisi Jan Vesely şovu zaten. Bir playoff maçında altı smaç yaptı Vesely. Enerji verdi, hücum ribaundlarına girdi, korkusuzluğu ve sürekli mücadeleyi yansıtan isim oldu. Fenerbahçe Ülker ilk maçta beklediği sonucu, beklediği şekilde aldı.

Ancak playoff serilerinde unutulmaması gereken tek şey, maçı nasıl kazanırsan kazan sadece 1-0 önde olduğundur. İkinci maç yeniden 0-0 başlayacak ve bu mücadelenin belki de daha fazlası tekrarlanmak zorunda.